قدر زمان حال را بدانید که گذشته هرگز برنمی گردد و آینده شاید نیاید.(گالیله)
خوش آمدید - امروز : شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • خرید کتاب از گوگل
  • چاپ کتاب PDF
  • خرید کتاب از آمازون
  • خرید کتاب زبان اصلی
  • دانلود کتاب خارجی
  • دانلود کتاب لاتین
  • A
    خانه » علم و فناوری » آشنایی با سیب زمینی و نحوه کاشت سیب زمینی

    آشنایی با سیب زمینی و نحوه کاشت سیب زمینی

    سیب زمینی از آن دسته سبزیجات خوش خوراکی است که به زحمتش می ارزد در مورد پرورش آن مطالعه کنید و امسال خودتان سیب زمینی خانواده را تامین کنید.

    آشنایی با سیب زمینی و نحوه کاشت سیب زمینی

    آشنایی با سیب زمینی و نحوه کاشت سیب زمینی

    عبارات مهم : سیب زمینی – استفاده

    هر سیب زمینی بذری دارای سر گرد تر و ضخیمی است که چند «چشم» دارد

    آشنایی با سیب زمینی و نحوه کاشت سیب زمینی

    سیب زمینی از آن دسته سبزیجات خوش خوراکی است که به زحمتش می ارزد در مورد پرورش آن مطالعه کنید و امسال خودتان سیب زمینی خانواده را تامین کنید.

    چه چیزی بکاریم؟

    سیب زمینی گونه های مختلفی دارد که معمولاً با نام زودرس، معمولی (second early) و مهم (main crop) توصیف می شوند. این نام ها نشان می دهند که این سیب زمینی ها کی محصول می دهند، به چه فضایی نیاز دارند، با چه فاصله ای از هم و چه موقع باید کاشته شوند. اگر فضای زیادی ندارید، بهتر است سیب زمینی های زودرس بکارید و همچنین خوب است خاطرنشان کنیم که احتمال آفت زدگی گونه های زودرس از آنجا که خیلی سریع برداشت می شوند، کمتر هست. گونه معمولی (second earlies) شانزده تا هفده هفته بعد از کشت می رسند بنابراین باید بتوانید از اوایل تیر تا شروع مرداد آن ها را برداشت کنید. گونه مهم (main crops) هجده تا بیست هفته بعد از کاشت آماده برداشت هستند. بنابراین معمولاً از تیر تا مهر ماه می توانید آن ها را برداشت کنید. گونه مهم زیاد از سایر گونه ها فضای باغچه را اشغال می کنند، ولی اگر می خواهید مقداری از آن را ذخیره کنید، عالی ترین گونه جهت انبار کردن است.

    سیب زمینی از آن دسته سبزیجات خوش خوراکی است که به زحمتش می ارزد در مورد پرورش آن مطالعه کنید و امسال خودتان سیب زمینی خانواده را تامین کنید.

    نحوه القای جوانه زنی

    Chitting یعنی ترغیب سیب زمینی بذری به جوانه زدن قبل از کشت. حدود ۶ هفته قبل از نشاء کردن آن ها این کار را از اواخر دی در نقاط گرم تر کشور و یا در ماه بهمن در نقاط سرد تر کشور شروع کنید. هر سیب زمینی بذری دارای سر گرد تر و ضخیمی است که چند «چشم» دارد. قسمت های غده مانند سیب زمینی را به گونه ای قرار دهید که سر ضخیم آن در بالا ترین قسمت سینی یا جعبه تخم مرغ و در برابر نور طبیعی زیادی قرار گیرد. هنگامی که جوانه ها به ۱٫۵ تا ۲٫۵ سانتی متر رسیدند، آماده کاشت در بیرون هستند.

    نحوه کاشت سیب زمینی :

    سیب زمینی های جوانه زده را زمانی که خاک شروع به گرم شدن کرده است بکارید – معمولاً از اواسط اسفند یا اوایل فروردین. جهت شروع شیاری به عمق ۷٫۵ تا ۱۳ سانتی متر ایجاد کنید، البته عمق دقیق آن بسته به گونه ای که می کارید، متفاوت است.

    آشنایی با سیب زمینی و نحوه کاشت سیب زمینی

    قبل از کشت سیب زمینی ها یک لایه نازک کود به شیار اضافه کنید. سیب زمینی های زودرس را در فاصله حدوداً ۳۰ سانتی متری از هم با ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر فاصله بین ردیف ها بکارید. سیب زمینی های معمولی (second early) و مهم (main crop) را در فاصله ۳۸ سانتی متری با ۷۵ سانتی متر فاصله بین ردیف ها بکارید. غده های جوانه زده (chitted tubers) را با دقت بردارید، آن را به آرامی داخل شیار قرار دهید به گونه ای که جوانه ها به سمت بیرون باشن. مواظب باشید جوانه ها نشکنند. روی سیب زمینی ها را با خاک بپوشانید. به محض ظاهر شدن جوانه ها روی آن یک تل خاک بریزید، به گونه ای که جوانه ها زیر خاک دفن شوند. این کار را باید در فواصل زمانی معین انجام دهید و تا آخر فصل هر یک از گیاه های یک تل خاک کوچکی در اطراف خود (حدود ۱۵ سانتی متر) خواهند داشت.

    نحوه برداشت سیب زمینی :

    سیب زمینی های خانگی شما بسته به نوع و شرایط پرورش باید از تیر تا شهریور آماده برداشت شوند. گونه های زودرس را به محض آماده شدن (یعنی زمانی که جوانه های روی خاک هنوز سبز هستند و معمولاً به محض باز شدن گل های آن) می توانید برداشت و مصرف کنید. گونه های معمولی (second early) و مهم (main crop) را می توان به مدت طولانی تری در خاک نگه داشت- تا ماه شهریور – حتی اگر جوانه روی خاک از حالت افتاده باشد. دو هفته قبل از برداشت محصول، جوانه های روی زمین را ببرید. با این کار پوست سیب زمینی وقت ضخیم شدن پیدا کرده و هنگام برداشت کمتر آسیب دیده و انبار کردن آن راحت تر می شود.

    سیب زمینی از آن دسته سبزیجات خوش خوراکی است که به زحمتش می ارزد در مورد پرورش آن مطالعه کنید و امسال خودتان سیب زمینی خانواده را تامین کنید.

    * توصیه :

    سیب زمینی ها نیاز به نور زیادی دارند، بنابراین آن ها را در مکان های مستعد سرما نکارید، لیکن این شرایط به رشد برگ های آن آسیب می رساند. اگر قصد دارید در یک زمین پر از علف هرز یا در علفزاری قدیمی سبزی بکارید، سیب زمینی ها می توانند با برگ های سریع رشد و زیاد خود به زدودن علف های هرز کمک کنند.

    آشنایی با سیب زمینی و نحوه کاشت سیب زمینی

    اگر جا به اندازه کافی ندارید، سیب زمینی ها را در ظرفی بکارید که به اندازه کافی زهکشی شده است و عمق و عرض آن حداقل ۳۰ سانتی متر باشد. گلدان را تا نیمه پر از کود چند منظوره یا کود مرغوب خاک باغچه کنید، دو بذر سیب زمینی را روی کود قرار داده و بعد روی آن خاک یا کود بریزید – تا فاصله ۲٫۵ سانتی متری از لبه گلدان.

    همین که قسمت غده مانند سیب زمینی (tuber) به اندازه یک تیله رسیدند، دادن آب کافی به آن ها مساله بسیار مهمی خواهد شد

    اگر به سیب زمینی ها آب ندهید، اندازه و کیفیت آن ها کم می شود، مگر اینکه به طور منظم و به میزان فراوان باران ببارد.

    چگونه سیب زمینی بکاریم؟

    سیب زمینی یکی از محصولاتیست که فصل بخصوصی نداره و همه فول به آسانی در دسترس هست. در اکثر غذاها مورد نیاز است و حتی خودش هم می تواند یک وعده غذایی به حساب بیاید. سیب زمینی های سرخ کرده عصرانه را یادتان هست؟ ته دیگ طلایی کنار بشقاب غذا چطور؟ شاید دوست داشته باشید خودتان دست به کشت و کار بزنید و داخل منزل در یک فضای کوچک سیب زمینی بکارید. جهت کاشت آن چیزی زیادی مورد نیاز نیست با داشتن یک گلدان بزرگ و خاک و دکمه سیب زمینی می توانید کشت و کار را شروع کنید.

    بذر سیب زمینی تهیه کنید: بذر سیب زمینی به دکمه یا تکمه معروف است را خریداری کنید. این بذر فقط جهت کاشت است و مصرف خوراکی ندارد.

    بذر سیب زمینی به دکمه یا تکمه معروف است را خریداری کنید

    گلدان بزرگی تهیه کنید: سیب زمینی از جمله گیاهانی است که زیر خاک رشد می کند، بنابراین هر چه گلدان بزرگتر و عمیق تر باشد، سیب زمینی ها بهتر رشد خواند کرد. گلدانی به اندازه یک گالن ۱۰ لیتری مناسب است.

    ته گلدان را سوراخ کنید: بذر سیب اگر به مدت طولانی در آب زیاد قرا بگیرد می پوسد. بعد مورد نیاز است جهت جلوگیری از این امر، سوراخ هایی را ته ظرف ایجاد کنید تا آب اضافی از آن خارج شود.

    غنی سازی خاک: اگر خاک گلدان را با کود چند منظوره مخلوط کنید، مواد غذایی مورد نیاز بذر تامین می شود. همچنین شما می توانید مقدار کود حیوانی مثل کود مرغی، ماهی خشک خرد شده، پودر استخوان و خزه دریایی نیز استفاده کنید.

    بذرهای سیب زمینی را در جای سرد و تاریک قرار دهید: بذرها را درون ظرفی مثل جعبه تخم مرغ قرار دهید و در جای تاریک، خشک و خنک قرا دهید. کابینت یا انباری درون زیر زمین عالی ترین مکان جهت نگهداری آنهاست. هر روز به آنها سر بزنید.

    بعد از اینکه تعدادی دکمه روی آنها ایجاد شد، سیب زمینی ها را به مکانی روشن و خنک انتقال دهید. سیب ها را در آنجا قرار دهید تا دکمه های آن زیادتر شده است و جوانه هایی به رنگ سبز تیره کوچک روی آن رشد کند.

    دکمه های اضافی را جدا کنید: هر چه دکمه های بیشتری داشته باشید، سیب زمینی های بیشتری خواهید داشت. از طرفی هر چه تعداد دکمه ها زیادتر باشد، سیب های کوچک تری برداشت خواهید کرد در واقع کیفیت کمتری خواهند داشت؛ بعد بهتر است سه تا از دکمه های بزرگ تر و سفت تر را نگه دارید و بقیه را یا چاقویی تیز جدا کنید.

    سیب زمینی را نصف کنید: اگر نمی خواهید دکمه ها را جدا کنید، می توانید سیب را نصف کرده و از هر نیمه به عنوان یک بذر مستقل استفاده کنید. هر نیمه باید وزنی حدود ۴۵ تا ۶۰ گرم داشته باشد و دو یا سه دکمه روی آن باشد. هر نیمه را چند روز در معرض هوای آزاد قرار دهید تا سطح باز آنها خشک و پینه ای شود.

    کاشت: کف گلدان را سنگ ریزه یا تکه های شکسته شده است گلدان های سفالی بریزید. وجود آن ها روند زهکشی را ساده تر کرده و باعث می شود آب اضافی از گلدان خارج شود.

    ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر از گلدان را خاک بریزید با دستتان به آرامی روی خاک فشار وارد کنید تا هوای بین خاک از بین رفته و توده منسجم و محکمی ایجاد شود.

    بذر سیب زمینی را در گلدان قرار دهید: توجه داشته باشید دکمه ها باید به طرف بالا باشند. دکمه ها را با فاصله ای مناسب از یکدیگر قرار دهید. گلدان را خیلی شلوغ نکنید. به طور کلی در گلدانی با قطر ۵۰ سانتیمتر بیش از ۳ بذر قرار ندهید.

    دکمه ها را با خاک بپوشانید: به اندازه ۱۰ الی ۱۳ سانتیمتر روی دکمه ها خاک بریزید و با دست آهسته ( به طوری که دکمه ها اسیب نبینند) فشار وارد کنید.

    آبیاری کنید: همواره خاک گلدان را مرطوب نگه دارید. توجه داشته باشید که خیس و گلی نشود.

    مقدار خاک را زیاد کنید: با رشد و قد کشیدن گیاه مقدار خاک روی آن بریزید. به طور کلی عمق خاک گلدان باید ۴۶ تا ۶۱ سانتیمتر باشد.

    مرتبا به گلدان آب دهید: خاک گلدان باید همواره مرطوب باشد. توجه داشته باشید که خاک نباید خیس یا خشک باشد. جهت اطمینان انگشتتان را در خاک فرو ببرید تا از میزان رطوبت آن مطلع شوید. در تابستانها به علت گرمی هوا، مورد نیاز است روزی دو مرتبه به گلدان آب داده شود. در زمستان که عموما بارش های فصلی شروع می شود، ۲/۵ سانتیمتر آب باران در هفته جهت رشد آنها کافی است.

    اگر در منطقه ای زندگی می کنید که بارش زیادی ندارد خودتان دستی به آن آب دهید. یک باران سنج نزدیک گلدان قرار دهید تا متوجه بشوید آیا بارش کافی را در هفته دریافت کرده است.

    گلدان را در معرض آفتاب شدید قرار ندهید: سیب زمینی گیاهی است که به نور خورشید نیاز دارد ولی اگر جهت مدت وقت طولانی در معرض نورشدید و مستقیم باشد ضعیف می شود. بنابراین گلدان را بیرون از اتاق درآفتاب ملایم قرار دهید.

    گلدان سیب زمینی را بیرون از اتاق درآفتاب ملایم قرار دهید

    Ph خاک را چک کنید: این کار عموما در اواسط فصل صورت می گیرد مخصوصا اگر برگ های گیاه زرد و ضعیف شوند. جهت اینکار از کاغذ لیتموس استفاده کنید. سیب زمینی در خاکی با ph=6 به خوبی رشد می کند. اگر ph خاک گلدان شما بیش از این مقدار است جهت کم کردن آن کود شیمیایی اضافه کنید. جهت زیاد کردن ph خاک از آهک زراعی استفاده کنید.

    از کود مایع استفاده کنید: هر دو هفته یکبار مقداری کود مایع به خاک اضافه کنید. پیگیری مناسب به گیاه منجر به برداشت محصولی با کیفیت خواهد شد.

    مراقب آفت زدگی گیاه باشید: بعضی از این آفت ها مانند حشراتی که روی برگ سیب زمینی هستند را می توان با دست جدا کرد ولی جهت سایر آفت ها از مواد آفت کش استفاده کنید.

    حواستان به بیماری های گیاهی باشد: بسیاری از امراض مثل زنگ گیاه واگیردار هستند. بعد اگر گلدان شما هر یک از علایم این بیماری را داشت سریعا آن را از سایر گیاه های جدا کنید.

    به جستجوی محصول بشتابید: چند هفته بعد از گل دادن گیاه نخستین محصول شما آماده برداشت می شود. ولی دقت داشته باشید سیب های سبز سمی و نارس هستند و نباید چیده شوند. بهتر است قبل از چیدن، با کنار زدن خاک سیب زمینی ها را در سطح خاک انتقال بدهید تا از رسیده بودن آنها مطلع شوید. سیب هایی که حداقل به اندازه تخم مرغ شده است باشند و رنگ طبیعی داشته باشند جهت مصرف آماده اند.

    سه هفته قبل از برداشت آخر، دیگر به گلدان آب ندهید. زمانی که ساقه و برگ گیاه کاملا زرد شد، محصول شما آماده برداشت است.

    دستکشی دست کنید و کل ساقه و برگ گیاه را گرته و از خاک بیرون بکشید. سیب زمینی ها را بچینید. خاک گلدان را زیر و رو کنید لیکن ممکن است تعدادی سیب درون خاک جا مانده باشد.

    گردآوری: بخش علمی بیتوته

    واژه های کلیدی: سیب زمینی | استفاده | محصولات | گلدان | محصول | گیاهان،حیوانات و آکواریوم

    آشنایی با سیب زمینی و نحوه کاشت سیب زمینی

    آشنایی با سیب زمینی و نحوه کاشت سیب زمینی

    اخبار

    آرشیو

    گالری عکس

    آرشیو

    اس ام اس های تازه

    آرشیو

    آهنگ های پیشواز

    آرشیو
  • کتاب زبان اصلی J.R.R
  • خرید کتاب مکانیک زبان اصلی
  • افست کتاب لاتین
  • هاردکپی کتاب های دندانپزشکی
  • خرید کتاب خارجی
  • هاردکپی کتاب های سخت افزار
  • چاپ کتاب آمازون
  • منابع اورجینال رباتیک
  • خرید کتاب های زبان اصلی علم شیمی
  • کتاب های الکترونیک اورجینال
  • کتاب های پزشکی مولکولی اورجینال