امام علي(ع):هر كه نگاه خود را از حرام باز دارد دلش آرام خواهد شد.
خوش آمدید - امروز : پنج شنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۶
A
خانه » پزشکی و بهداشت » بهداشت و ارتقاء سلامت » سس های تند و تاثیر آنها بر سلامتی

سس های تند و تاثیر آنها بر سلامتی

فلفل قرمز فایده های بسیاری دارد که اغلب درموردش فکر نمی‌کنیم. زیاد ما هنگامی که درمورد سس تند فکر می‌کنیم یاد تُندیِ آن می‌افتیم، ولی ترنر و همکارانش

سس های تند و تاثیر آنها بر سلامتی

فلفل قرمز فایده های بسیاری دارد که اغلب درموردش فکر نمی کنیم. زیاد ما هنگامی که درمورد سس تند فکر می کنیم یاد تُندیِ آن می افتیم، ولی ترنر و همکارانش در مؤسسه ی چیلی پپر، فلفل تند را چیزی فراتر از آن می دانند

سس های تند چه اثری روی سلامتی دارند؟

دانشگاه ایالتی نیومکزیکو، منزل ی مؤسسه ی چیلی پپر (فلفل چیلی) هست؛ مؤسسه ی بسیار جالبی که با همه ی مؤسسات دیگر تفاوت دارد. کارول ترنر (Carol Turner) متخصص تغذیه در ایالت نیومکزیکو و از اعضای این مؤسسه هست. در ادامه، صحبت های او را راجع به ی تأثیر سس تند در سلامتی، با هم مرور می کنیم.

اثر سس های تند را می توانیم «پارادوکس فلفل تند» بنامیم. یعنی برعکس آنکه هر لحظه مصرف چنین سس های تندی را دیوانگی می دانیم و از آنها گریزانیم ولی سس تند و سالسا از سالم ترین مواد غذایی روی کره ی زمین هستند.

سس های تند و تاثیر آنها بر سلامتی

 

خواص فلفل تند

هزاران نوع فلفل تند وجود دارد که فایده های غذایی مشابهی هم دارند. به عنوان نمونه فلفل چیلی سبز کالری، قند، چربی و کربوهیدرات پایینی دارد، فاقد کلسترول است و مقدار زیادی ویتامین سی دارد.

ویتامین سی با زیاد کردن سوخت وساز، توسعه ی بافت های پیوندی، بیوسنتز انتقال دهنده های عصبی، عملکرد ایمنی، التیام زخم ها و جذب آهن ارتباط دارد. به علاوه این ویتامین یک آنتی اکسیدان هست، یعنی رادیکال های آزاد را که به سلول ها آسیب می رسانند، از بین می برد. ویتامین سی جهت سلامت پوست، دندان ها و استخوان ها مورد نیاز است و حتی به پیشگیری از بیماری اسکوربوت هم کمک می کند.

فلفل قرمز فایده های بسیاری دارد که اغلب درموردش فکر نمی‌کنیم. زیاد ما هنگامی که درمورد سس تند فکر می‌کنیم یاد تُندیِ آن می‌افتیم، ولی ترنر و همکارانش

فلفل چیلی تند حاوی کارتنوئیدها (ویتامین A)، فلاونوئیدها، آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی است که همگی فواید ضدپیری و ضدالتهابی دارند و در حفاظت از دی اِن اِی (DNA) و کم کردن فشار خون مؤثرند.

شگفتی واقعی فلفل چیلی، کپسایسین هست؛ ترکیب گیاهی بی رنگی که به فلفل تند، خاصیت تندی و تسکین درد می دهد. کپسایسین آن قدر قدرتمند است که اغلب در کرم های موضعیِ کم کردن درد استفاده می شود.

کپسایسین در فلفل تند، سس های تند و سالساها وجود دارد. در فلفل تند، کپسایسین در بافتی که دانه ها را نگه می دارد، متمرکز شده است هست. دانه های فلفل هم ممکن است تند باشد، ولی علی رغم باور عامه، این تندی از خود دانه ها نیست، تندی آنها به علت کپسایسینی است که از بافت های اطراف ارزش جذب کرده اند.

مقیاس اسکویل، معیار استانداردی جهت سنجش میزان تندی فلفل هست. بعضی از سس های قرمز ۲۵۰۰ تا ۵۰۰۰ اسکویل واحد تندی تولید می کند. میزان تندی کپسایسین خالص، ۱۶ میلیون واحد اسکویل است!

نکته: کپسایسین خالص را در سوپ نریزید وگرنه ممکن است مثل موشک به سمت کُره ی ماه پرتاب شوید!

 

سس های تند و تاثیر آنها بر سلامتی

آیا غذاهای تند می توانند با سرطان مقابله کنند؟

فلفل چیلی بالغ گیاه راحت ای هست، ولی دانشمندان به تازگی به فواید این گیاه شگفت انگیز پی برده اند. محققان مشغول کار روی ارتباط فلفل تند با درمان دیابت نوع ۲، بیماری های قلبی و عروقی، التهاب، چربی سوزی و سرطان هستند.

کپسایسین اثر شگفت انگیزی دارد. باعث می شود سلول ها، به خاص سلول های سرطانی، دچار آپوپتوسیز یا همان فوت سلولی شوند.

درمورد فواید و تأثیرات کپسایسین، آزمایش های بیشتری موردنیاز هست. به عنوان نمونه نمی دانیم چه مقدار کپسایسین هضم شده است وارد جریان خون می شود و اثرش تا کِی باقی می ماند. مری اوکانل (Mary O’Connell) استاد علوم گیاهی و محیط زیست دانشگاه نیومکزیکو در جست وجوی سرمایه گذاری است تا بتواند در این زمینه تحقیق کند. او فلفل چیلی را جنبش کننده ی مقابله با سرطان می داند.

فلفل قرمز فایده های بسیاری دارد که اغلب درموردش فکر نمی‌کنیم. زیاد ما هنگامی که درمورد سس تند فکر می‌کنیم یاد تُندیِ آن می‌افتیم، ولی ترنر و همکارانش

طبق گفته ی اوکانل، ایالت نیومکزیکو پایین ترین قیمت شیوع سرطان را در کشور دارد. آیا این به علت رژیم غذایی سنتی غنی از فلفل و سس های تند است؟ کسی به طور قطع پاسخ این پرسش نمی داند. اوکانل می گوید: «این از آن شاخصه های غیرمعمولی محیط ماست.»

 

راهنمای رژیم غذایی تند

غذاهای تند می توانند جهت کم کردن اشتها و کمک به چربی سوزی استفاده شوند که امری منطقی هست، لیکن بعد از سوختنِ دهان تان به دلیلِ تندی غذا، ترجیح می دهید از غذا خوردن دست بکشید!

سس های تند و تاثیر آنها بر سلامتی

بررسی ای که محققان یوسی ال ای روی ۳۴ نفر انجام دادند، نشان داد با اضافه کردن نوعی کپسایسین به نام دی هیدروکاپسید (dihydrocapsiate) به رژیم افراد مورد آزمایش، بدن انرژی بیشتری می سوزاند. دی هیدروکاپسید، اکسیداسیون چربی را نیز زیاد کردن می دهد که باعث می شود بدن چربی بیشتری جهت سوخت وساز بسوزاند.

محققان در دانشگاه پردو دریافتند که فلفل تند می تواند اشتهای شما را کم کند. از میان ۲۵ شرکت کننده در این مطالعه، ۱۳ نفر غذاهای تند دوست داشتند و ۱۲ نفر دوست نداشتند. این مطالعه نشان داد کسانی که مرتبا فلفل قرمز نمی خوردند، ولی از فلفل کاین در غذاهایشان استفاده می کردند، اشتهایشان هنگام مصرف غذاهای چرب، شور و شیرین کم کردن یافت.

مطالعه ی جداگانه ای در اروپا نشان داد که غذاهای تند سطح هورمون مشخصی را که کارش سرکوب اشتهاست، بالا می برد.

دکتر اسپیرو آنتونیادس (Spiro Antoniades) جراح ستون فقرات در مریلند، کتابی به نام «رژیم سس تند: سفری در اصلاح رفتار» نوشته است.

زمانی که آنتونیادس دانشجوی کالج بود و مجبور بود حسابی مراقب خرج و برجش باشد، متوجه شد که اگر در هر وعده تنها یک تکه پیتزا همراه سس و فلفل تند بخورد، سیر می شود و می تواند یک پیتزای کامل را در طول چند وعده مصرف کند، البته او به این روش وزنی کم نکرد!

بعد از کالج، وزن آنتونیادس بالا رفت، بنابراین او یک هفته از کار مرخصی گرفت تا راجع به ی تغذیه مطالعه کند. او رژیم سس تند را ایجاد کرد که جهت خودش مؤثر بود. با خوردن سس تند در هر وعده، آنتونیادس غذای کمتری مصرف می کرد، او مجبور بود آب بیشتری بنوشد و جهت اینکه گرسنگی اش را در طول روز از بین ببرد، سس تند مصرف می کرد. او با رژیم غذایی متعادلی با سس تند و طولانی کردن وقت غذا خوردن در هر وعده تا ۳۰ دقیقه، بیش از ۳۲ کیلوگرم وزن کم کرد. هر وعده ی او مشمول بر دو نیمه بود که بین آنها، یک لیوان کامل آب می نوشید.

آنتونیادس گفت: «کپسایسین مکمل غذایی بسیار سالمی هست. فریبنده است و سدیم و کالری ندارد.»

ترنر (Turner) متخصص تغذیه در ایالت نیومکزیکو، به بیماران خود توصیه می کند که فلفل تند بخورند. او فلفل را به عنوان غذای «درگاهی» می بیند؛ اگر کسی مایل به خوردن فلفل تند باشد، احتمالا میل به دارد میوه ها و سبزیجاتی را هم که قبلا امتحان نکرده هست، تجربه کند.

 

خطرات فلفل تند

سس تند و فلفل تند، می توانند دهان شما را به شدت بسوزانند و اوضاع ناخوشایندی جهت تان ایجاد کنند. ماده ای که درون فلفل تند یافت می شود، همانی است که پلیس جهت متفرق کردن جمعیت اسپری می کند، به همین خاطر «اسپری فلفل» نام گرفته است چون به زبان آوردنش راحت تر از «اسپری متفرق کننده ی معترضین مبتنی بر کپسایسین» است!

غذاهای حاوی کپسایسین می توانند توانایی حس چشایی در تشخیص طعم های دیگر را کم کردن بدهند، بنابراین اگر آشپز بسیار بدی هستید این خبر خوبی جهت شماست!

هیچ مدرکی مبنی بر اینکه فلفل تند زیاد از سایر مواد غذایی معده را اذیت می کند، وجود ندارد.

بزرگترین خطر جهت اکثر کسانی که فلفل یا سس تند می خورند، گذاشتن کپسایسین روی پوست ارزش و مالیدن آن روی چشم هاست که بنابر تجربه ی شخصی، تأیید می کنم بدترین حس در دنیاست!

 

آیا بین شخصیت افراد و علاقه ی آنها به غذاهای تند، ارتباطی وجود دارد؟

محققی در ایالت پن (Penn)، مصرف کنندگان فلفل تند را با استفاده از آزمون هیجان طلبی آرنت (Arnett Inventory of Sensation Seeking) ارزیابی کرد.

در این تحقیق مشخص شد کسانی که نمره ای بالاتر از نمره ی میانگین کسب کرده اند، زیاد به دنبال ریسک، تجربیات تازه و هیجان هستند و در حقیقت از غذاهای تند زیاد لذت می برند. کسانی که نمره ارزش پایین تر از نمره ی میانگین بود، میل به داشتند ماشین هایی با قیمت معقول داشته باشند و زیاد درمورد آب وهوا صحبت کنند.

این عنوان ما را به فایده ی نهایی یعنی «سلامت ذهنی» هدایت می کند. خوردن فلفل تند احساس خوبی دارد. کپسایسین به گیرنده های درد در دهان و بینی می چسبد و درنتیجه باعث ایجاد احساس سوختگی می شود. مغز با آزاد کردن اندورفین که یک مخدر طبیعی هست، درد را تسکین و احساس خوشی را ایجاد می کند.

 

گردآوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health

عبارات مهم : مقابله با سرطان – مواد غذایی
منبع: chetor.com

واژه های کلیدی: مقابله با سرطان | مواد غذایی | رژیم غذایی | مکمل غذایی | غذا خوردن | ویتامین | استفاده | مطالعه | سلامتی | ویتامین | سلامت

دانلود

اخبار

آرشیو

گالری عکس

آرشیو

اس ام اس های تازه

آرشیو

آهنگ های پیشواز

آرشیو