عزیزانم هنگام نشستن, بزرگان و ریش سپیدان را بر خود مقدم بدانید.(کوروش کبیر)
خوش آمدید - امروز : یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • خرید کتاب از گوگل
  • چاپ کتاب PDF
  • خرید کتاب از آمازون
  • خرید کتاب زبان اصلی
  • دانلود کتاب خارجی
  • دانلود کتاب لاتین
  • A
    خانه » اخبار » اخبار جامعه و عمومی » نشریه دفتر رهبری مطلبی با مضمون حرمت شرعی حریم شخصی مردم منتشر کرد

    نشریه دفتر رهبری مطلبی با مضمون حرمت شرعی حریم شخصی مردم منتشر کرد

     موضوع حریم شخصی و تفکیک آن از فضای عمومی از مهمترین مباحث حقوق ملت در هر نظام حقوقی است که هر کشوری با توجه به قوانین خود چارچوبی جهت آن در نظر می گیرد.

    نشریه دفتر رهبری مطلبی با مضمون حرمت شرعی حریم شخصی مردم منتشر کرد

    عنوان حریم شخصی و تفکیک آن از فضای عمومی از مهمترین مباحث حقوق ملت در هر نظام حقوقی است که هر کشوری با توجه به قوانین خود چارچوبی جهت آن در نظر می گیرد.

    قانون اساسی و حرمت شرعی حریم شخصی مردم

    پایگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب نوشت: در نظام حقوقی کشور عزیزمان ایران با توجه به اصل چهارم قانون اساسی که ابتنای هر قانون و مقرره ای را بر اساس قوانین شرعی امری بنیادین دانسته است وظیفه مبنای حریم شخصی روشن است و این قواعد فقهی است که شاکله مهم قوانین را ترسیم میکند.

    عبارات مهم : قانون اساسی – قانون
    در قران کریم حرمت تجسس مورد تاکید بوده و سوره مبارکه حجرات با عبارت لاتجسسوا صراحتاً تجسس در امور دیگران را منع نموده است. در صدر اسلام نیز این آیه شریفه به معنای عدم تجسس در حریم شخصی مردم فهم میشده است. در این زمینه در تفسیر مجمع البیان در ذیل این آیه این گونه نوشته شده است که خلیفه دوم با عبدالرحمن شبى به تجسس پرداختند، دیدند در منزل اى دود آتش بلند هست. رفتند در آن منزل را کوبیدند و با اجازه داخل گردیدند. مردى را با زنى دیدند که در دست آن مرد کاسه اى نیز بوده هست، عمر پرسید: این زن کیست؟ مرد گفت: زوجه من است سپس پرسید در میان آن کاسه چیست؟ گفت: آب است سپس پرسید شعرى که آن زن با آواز می خواند چگونه شعرى است؟

    مرد مزبور آن شعرهای را براى عمر خواند بعد از این پرسش ها آن مرد رو به عمر کرد و گفت: مگر نمی دانى که خداوند در قرآن فرموده: «وَلاتَجَسَّسُوا». عمر گفت: راست می گوئى و از آن منزل بیرون آمد.

    این معانی در متون فقهی شیعه در مباحث مختلفی از جمله وجوب حفظ سر دیگران، ادله کتمان گناه غیر، ادله حمل عمل مسلم به صحت و مانند آنها تاثیر داشته است و روح کلی فقه امامیه از عدم ورود به حریم اشخاص حتی در زمانی که گناهی را به صورت پنهانی مرتکب میشده اند حکایت دارد. از این روست که حضرت امام رحمه الله علیه در فرمان هشت ماده ای معروف هرگونه تجسس مسوولین حکومتی در امور شخصی را ممنوع اعلام کردند. در این فرمان آمده است: “هیچ کس حق ندارد به منزل یا مغازه و یا محل کار شخصی کسی بدون اذن صاحب آنها وارد شود یا کسی را جلب کند، یا به نام کشف جرم یا ارتکاب گناه تعقیب و مواظبت نماید، و یا نسبت به فردی اهانت نموده و اعمال غیر انسانی – اسلامی مرتکب شود، یا به تلفن یا نوار ضبط صوت دیگری به نام کشف جرم یا کشف مرکز گناه گوش کند، و یا جهت کشف گناه و جرم هر چند گناه بزرگ باشد، شنود بگذارد و یا دنبال رازها مردم باشد، و تجسس از گناهان غیر نماید یا اسراری که از غیر به او رسیده و لو جهت یک نفر فاش کند. تمام اینها جرم [و] گناه است و بعضی از آنها چون اشاعه فحشا و گناهان از کبایر بسیار بزرگ هست، و مرتکبین هر یک از امور فوق مجرم و مستحق تعزیر شرعی هستند و بعضی از آنها موجب حد شرعی می باشد”.

    قانون اساسی جمهوری اسلامی که به وسیله جمعی از نخبگان اسلامی تدوین شده است است به این مساله حساسیت داشته و مهم از اصول ۱۷۷ گانه این قانون را به این مساله اختصاص داده هست. در اصل ۲۵ قانون اساسی آمده است: بازرسی و نرساندن نامه ها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هرگونه تجسس ممنوع است مگر به حکم قانون.

    ضمانت اجرای این اصل به طور صریح در ماده ۵۸۲ قانون مجازات اسلامی (کتاب تعزیرات) ذکر شده است و جهت تجسس در امور دیگران به هر نحو مجازات در نظر گرفته شده است هست. مطابق این ماده “هریک از مستخدمین و مامورین دولتی، مراسلات یامخابرات یا مکالمات تلفنی اشخاص را در غیر مواردی که قانون اجازه داده حسب مورد مفتوح یا توقیف یا معدوم یا بازرسی یاضبط یا استراق سمع نماید یا بدون اجازه صاحبان آنها مطالب آنهارا افشا نماید به حبس از یک سال تا سه سال و یا جزای نقدی ازشش تا هجده میلیون ریال محکوم خواهد شد.”

    علاوه بر موارد مصرح فوق، قوانین متعدد دیگری حفظ حریم شخصی مردم مورد تاکید قانون گذار بوده است که در دو بخش کلی قابل تقسیم است که در بخش نخست ممنوعیت تفحص و تجسس در امور دیگران به وسیله مردم و اشخاص حقیقی و در بخش دوم ممنوعیت دستگاههای عمومی و دولتی از جمله ضابطین دادگستری، وزارت اطلاعات، شرکت اطلاعات سپاه یا نیروی انتظامی و دستگاه قضایی را مشمول بر میشود و مواد ۲۴۱قانون مجازات اسلامی، ۶۴۸، ۵۷۰ و ۵۷۱ قانون تعزیرات و مواد ۲، ۱۶ و ۱۷ قانون جرائم رایانه ای قابل استناد است.

    درهمه این قوانین دو توصیه مهم را باید متذکر شد:

    اول این که این قوانین در حوزه حریم شخصی افراد است و حتی اگر عیوب و گناهان مردم در آن وجود داشته باشد قابل تجسس و استناد نیست و به صراحت فرمان امیرالمومنین علیه السلام حاکمیت سزاوارترین افراد به پوشاندن آنهاست. امیرالمومنین علیه السلام در این زمینه به صراحت فرموده اند که: ان فی الناس عیوب و الوالی احق ان سترها. از این رو هرگونه آموزه حقوقی غربی مبنی بر این که دادستان موظف به کشف جرم است و هر امری که در قانون جرم تلقی شده است است باید کشف و پیگیری شود مطلقاً اسلامی نیست و ضابطان و قضات باید به این مساله توجه داشته باشند که در اسلام نوع سومی از جرائم وجود داردکه باید در سیاهه کیفری کشور موجود باشد تا مردم آن گناهان را در علن انجام ندهند ولی اگر در خفا و حریم شخصی مرتکب آن گناهان شدند، شخص حاکم و به تبع او همه مسوولین ذیربط موظف به ستر گناه و عیوب مردم اند.

    دوم اینکه به صراحت فرمان هشت ماده ای امام ره و قانون اساسی و قوانین عادی جرائمی مانند جاسوسی جهت بیگانه یا توطئه علیه امنیت مردم که در فصل اول کتاب تعزیرات احصاء شده است است از قاعده ستر تبعیت نمی کند و همان گونه قانون اساسی مجوز داده است این جرائم قابل پیگیری هستند و مشمول چشم پوشی نمی شوند.

    نشریه دفتر رهبری مطلبی با مضمون حرمت شرعی حریم شخصی مردم منتشر کرد

    گردآوری: گروه خبر سیمرغ
    seemorgh.com/news
    منبع: jamaran.ir


    واژه های کلیدی: قانون اساسی | قانون | گناهان | مجازات | قوانین | اسلامی | خبر | اجتماعی

    اخبار

    آرشیو

    گالری عکس

    آرشیو

    اس ام اس های تازه

    آرشیو

    آهنگ های پیشواز

    آرشیو
  • کتاب زبان اصلی J.R.R
  • خرید کتاب خارجی pdf
  • خرید کتاب مکانیک زبان اصلی
  • دانلود فایل های زبان اصلی ریاضی فیزیک
  • منابع اورجینال رباتیک
  • هاردکپی کتاب های سخت افزار
  • خرید منابع پزشکی اورجینال
  • خرید کتاب زبان اصلی فیزیک کوانتومی
  • چاپ کتاب آمازون
  • خرید کتاب های زبان اصلی علم شیمی
  • منابع اورجینال پزشکی بالینی